A bébiételek és társaik nem ördögtől való dolgok, nagyon hasznosak tudnak lenni egy-egy utazás, vagy életmentő helyzet esetén. Ugyanakkor azt gondolom, hogy nem jó, ha a gyerek csak ilyet eszik. Hogy miért? Íme néhány érv:

A bébiételek nagy része, összetételtől és márkától függetlenül eléggé egyenízű, ezért sok babánál amikor “rendes” ételt kap, nem értik a szülők, miért nem szereti. Azért, mert nem tanulta meg, milyen ízű a krumpli, a répa, és így tovább, hanem eleve keverékeket kapott. Így mire már kialakul egyfajta ízlése, már válogatós lesz.

A bébiételekben soha nem lehet tudni, hogy pontosan mi van, milyen arányban. Ha te magad főzöl, mindig tudod, hogy miből mennyit evett a baba. Főleg, mikor húst is eszik már.

Üveges ételnél nagy a csábítás, hogy mindennap mást adj a babának, de ez a hozzátáplálás elején még nem jó neki, és neked sem, mert ha valamitől  hasmenést/székrekedést/puffadást/kiütést kap, nem fogod tudni, hogy pontosan melyik összetevő okozta, Míg ha egy jól bevált krumpli-répába (amiről tudod hogy jól viseli) teszel egy kis brokkolit, egyből fogod tudni, mi volt a ludas egy kis puffadás esetén.

A bolti babakaják üvegeire általában sokkal kisebb kor van írva, mint ami ténylegesen megfelelő. Tehát eleve 4 hónapos kortól vannak “számozva”, amikor még nem is célszerű elkezdeni az egészet. Ugyanígy, néha teljesen életszerűtlen kombinációkkal találkozik az ember, például nyúl- és bárányhús, amiket a legtöbb ember (egyébként sajnálatos módon) nem főz. Te mikor sütöttél nyulat utoljára? 🙂

A tejpépek rengeteg édes alapanyagot tartalmaznak, persze úgy hirdetik őket, hogy cukor nélküliek, de mégis édesek valamitől. Ebben az életkorban nincs szüksége nassolásra a babának, mivel nem tudja, hogy létezik csokoládé és hercegnős puding, nem is hiányzik neki, csak mi, felnőttek gondoljuk, hogy lemarad valamiről. A tejpépek között nagyon ritkán találni natúr változatot sajnos. Előtérben van a vaníliás, a sztracsatellás, és így tovább. A kedvencem a epres, mert epret csak két éves kor felett célszerű adni a babának, így ha az van benne, akkor az nem jó, ha nem (ez a valószínűbb), akkor vajon mégis mi? Készíts a babának te magad tejpépet, ezt ugyanannyi idő összekeverni jó minőségű alapanyagokból, mint a boltit.

Hogy miért vesznek mégis sokan bébiételt? Mert kényelmes (olcsónak egyáltalán nem mondanám), nem kell főzni és leveszi a vállunkról a felelősséget, ha nem ízlik a babának, kibontunk egy másikat. De őszintén, a babatáplálás egyrészt nem bonyolult dolog, főzni sem kell tudni hozzá! Ráadásul legalább 2 napi adagot meg lehet előre főzni, és fagyasztani is lehet. Egy kis krumplit, répát, egyéb zöldséget ilyen mennyiségben 10-15 perc alatt készre lehet főzni, és turmixolni. Ez nem lehet kifogás, a babánk egészsége viszont megér ennyit. Húst például érdemes úgy készíteni, hogy 1-2 csirkemellet nagyon enyhén sós vízben puhára főzöl, és a főzővízzel együtt összeturmixolod. Az így kapott pépet műanyag jégkockatartóba teszed, lefagyasztod, és a főzelékbe mindig csak 1, később 2 kockát teszel. Így kétheti adagot is tudsz előre készíteni.

A másik ok, amiért bébiételt vesznek a szülők az, hogy bizonytalanak magukban, tökéletesen akarják etetni a babájukat, és úgy gondolják, ha ők nem jutnak bio alapanyagokhoz, akkor kár a gőzért. Ha azonban figyelmesen elolvasod a címkéket, észreveheted, hogy a bio alapanyagok mellett nem biót is tartalmaznak az üveges ennivalók. Hidd el, a babának tökéletesen megfelel az, amit Te főzöl neki, bízz magadban. Igyekezz az alapanyagokat gondosan megválogatni, de nem kell teljesen biofanatikussá válni. Arról nem is beszélve, hogy már egész pici korban jó, ha azt látja, hogy az ételeket Te magad készíted. Adj egy fakanalat a kezébe, amíg főzöl, vagy hadd játszon néhány szem megmosott krumplival. Hadd szagoljon meg fűszernövényeket (meg is kóstolhatja), ha fogdosson meg zöldségeket. A tanulási folyamathoz, a fejlesztéshez az egészsétes táplálkozás megismertetése is hozzátartozik!

Te szeretnél egyébként mindennap konzervet enni? Ugye hogy nem?

A sorozat következő részében a baba számára ideális napi étrendről lesz szó, valamint az egészséges, házilag elkészíthető nassolnivalókról, joghurtokról, receptek és ötletek formájában!

Az első rész itt olvasható.

Pin It on Pinterest