Mit jelentenek a jelek a műanyag edényeken? 

plasticnumbers-265x165
Talán már észrevetted, hogy a műanyag edényeken (igen, azon is, amibe a gyerekek uzsonnáját csomagolod) különféle jelek, kódok találhatóak. Legtöbben észre sem veszik, és még ennél is kevesebben tudják, hogy melyik kód mit is takar, pedig fontos üzenetet hordoznak!

Mégpedig azt, hogy pontosan milyen kémiai összetevői vannak az adott műanyagnak, vagy mennyire bomlik le, és, ami a konyhában a legfontosabb, mennyire biztonságos az ételek szempontjából.

Ezek a kódok általában a műanyag dobozok, kulacsok, tányérok alján találhatóak, egy háromszögszerű formában, közepén egy számmal. A szám maga a kód, 1-7-ig van számozás. Néhány esetben a számot, és betűkódot is feltüntetnek.

Nézzük sorban, az egyes számok mit jelentenek:

1: PETE vagy PET (Polyethylene terephtalate)

  • Újrahasznosított, többnyire átlátszó műanyag, víz palackozására használják leggyakrabban. Közepesen biztonságos. A víz palackozása mellett ilyenben forgalmazzák a szájvizeket, sört, salátaönteteket, vagy egyes csoki- és mogyorókrémeket is. Ebben az állapotában soha ne használd még egyszer, és főleg meleg folyadékot (teát) ne tegyél bele, ugyanis a meleg kioldhat különböző anyagokat belőle.
  • bevásárlószatyrokat, bútorokat, szőnyeget és polárszövet alapanyag lesz belőle újrahasznosítás után.

2. HDPE (High Density Polyethylene – magas sűrűségű polietilén)

  • Szintén biztonságosnak, alacsony kockázatúnak mondható. A színe többnyire áttetsző, homályos, és szintén újrahasznosítható. Joghurtos dobozok, öblítősdobozok, gyümölcslevek, tejesüvegek a fő felhasználási terület. Újrahasznosítás után tollakat, dobozokat készítenek belőle. Jól ellenáll a hőmérsékletváltozásoknak is.
  • Egészségügyi kockázata nem ismert.

3. V vagy PVC (Vinyl)

Ftalátot tartalmaz, ami egészségre káros. Ruházat, zuhanyfüggöny, játékok készülnek belőle. A káros anyagok a levegőbe “párolognak” belőle, ezért kerüld el a használatukat.

  • Vásárolj PVC mentes zuhanyfüggönyt, vagy olyat, ami organikus anyagból (bambusz) készült.
  • Mindig szellőztesd ki az autót, mielőtt beleülsz (és a gyerekeket beleültetnéd)
  • NE használj PVC-vel készült folpack-ot.
  • Kerüld azokat a babajátékokat, vízi játékokat, amelyek BPA-t, PVC-t, vagy Ftalátot tartalmaznak.

4. LDPE (Low-density polyethylene – alacsony sűrűségű polietilén)

Petróleumból készült, fényáteresztő vagy áttetsző, törékeny, de rugalmas anyag. Hőmérsékletváltozásnak ellenáll. Csomagolóanyag, gyümölcslé- és tejesüveg, bevásárlószatyrok készülnek belőle.

Nincs ismert egészségügyi kockázata.

5.   Polypropylene (PP)

Teljesen ellenáll a hőmérsékletváltozásnak, és a nedvességet egyáltalán nem engedi át, tehát kioldódni sem tud belőle semmi. Ilyen anyagból készül a legtübb kulacs, cumisüveg, joghurtosdoboz, mikrós dobozok, ételtartó dobozok.

Egészségügyi kockázata: A legtöbb ilyen anyagból készült doboz, stb. mikrózható és mosogatógépben mosható. Ilyen értelemben egészségügyi kockázata nincs, DE: a mikrózhatóság csupán azt jelenti, hogy az anyag nem olvad meg, nem deformálódik, tehát bírja a hőt. Nem azt jelenti, hogy egészséges mikrózni ezeket a dobozokat. Ezért inkább üvegedényben, vagy tányérra kimerve melegíts meg ételt a mikróban (különös tekintettel a tápszerre, bébiételre), és inkább kézzel mosogasd őket.

6. PS (Polisztirén)

Szilárd, vagy hab állapotban (polifoam, hungarocell) használják. Nagyon széles körben, elsősorban csomagolásra használják, mint például: dvd tokok, tojástartók, eldobható evőeszközök, edények, elviteles dobozok, kávéspoharak.

Egészségügyi kockázata: hosszú távú használatuk már kis mennyiségben is idegrendszeri, vérképzésbeli elváltozásokat eredményezhetnek, emellett rákkeltőek is.

Hogyan kerüld el: ha lehetséges, saját üvegedényben vigyél el ételt étteremből. Kerüld a  műanyag tényérok, poharak használatát. Műanyag evőeszköz helyett tarts magadnál fa vagy rozsdamentes, saját evőeszközt, ha gyakran eszel gyorsétteremben.

7. Egyéb 

Ez egy elég tág kategória, amely csalóka lehet. Többnyire a PC (polikarbonát) jelölésére használják, amelyet a BPA-ból állítanak elő. DVD tokok, cumisüvegek és nagyobb, újrahasznosítható palackok készülnek belőle.

Egészségügyi kockázata: a BPA egyértelműen káros, így inkább keresd az 1, 2, 4 és 5 jelű műanyagokat, amelyeknek jóval kisebb az egészségügyi kockázata.

Összefoglalva tehát: a 2, 4, 5-ös jelű műanyagok biztonságosak. Ettől függetlenül, kerüld a műanyagok melegítését, hevítését (mikrózás, magas hőmérsékletű mosogatás), és használj organikus vegyszereket a tisztításukhoz. Amikor csak lehet, kerüld a műanyagok használatát, és helyettesítsd mással.

Tehát még egyszer:

1, 3, 6, 7 – magas kockázat

2, 4, 5 – alacsony kockázat

Pin It on Pinterest