Az elmúlt négy hónapban nem sok bejegyzés született, az egyik pontosan 4 nappal a nagy esemény előtt. Valahol ott vesztettem el a fonalat, hogy július elsején megszületett a harmadik lányom, egy picivel korábban a vártnál. Azóta belejöttem a háromgyerekes létbe, bár tény, hogy a fáradtság néha tőlem szokatlan mértékű módosult tudatállapotot képes létrehozni, de idővel remélem ez is rendeződik majd.

A baba érkezése után rövid ideig volt napi szintű segítségem, de egy idő után az ember kénytelen felvenni a napi ritmust, és önmaga menedzselni az életét. És a konyhába is vissza kell térni, mert a rendelés, kész kaják, mikrózható csodák nem az én világom. A főzés, sütés szerencsére részemről nem egy nagy áldozat, úgyis mondhatnám, a főzés egyfajta stresszoldó tevékenység az életemben. Ha feszült vagyok, vagy valami a kelleténél jobban foglalkoztat, akkor általában nekiállok alkotni valamit, kreativitásba feloldva a negatív energiákat. Főzés közben ki tudom kapcsolni a körülöttem zajló eseményeket is, nem hallom a gyerekek sírását, nyaggatását sem. Egy bizonyos pontig persze, de megtanultam kiszűrni a kevésbé fontos zajokat. A konyha (bár egybeolvad a nappalival) az én oázisom, ahol a nagy család és a folyamatosan zajló események ellenére magamban lehetek, csak én és a gondolataim.

De mivel idő nincs nagy kreativitásra, és nagy valószínűséggel egy kis ideig nem lesz sok időm lézengeni a boltban sem ihletre várva, kénytelen vagyok előre gondolkodni, és néhány finom, tartalmas és nem utolsó sorban előre készíthető, vagy éppen fagyasztható kajával készülni a spontaneitásban ínséges időszakra. Így, amikor a rendszer éppen összeomlani készül majd velem együtt, egy utolsó mosolyt magamra erőltetve előkapok egy adag ételt a mélyhűtőből, és ezzel kissé elodázom majd a világvégét.

Gyanítom azonban, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek időhiányos időszak adódott az életében. Mindenkinek vannak nehezebben menedzselhető időszakai,  összeszedtem ezért a legtutibb emergency praktikákat, amelyek bárkinek jól jöhetnek. Így lesz olyan napokon is kész ennivaló, amikor semmi időd nincs főzni, vagy egyszerűen csak nincs kedved, mert van jobb dolgod.

Fagyasztás

Ha van mélyhűtőd, nyert ügyed van, minél nagyobb annál jobb. Vegyél egyszerre nagyobb mennyiségű húst, és dolgozd fel egyszerre: készíts szeleteket, pácold be őket, vágd a húst kockára, stb., a későbbi elkészítési módnak megfelelően. Így amikor szükséged van rá, már egy csomó mindennel nem kell majd bíbelődnöd, és ugyan egyszer több időt kell rászánnod, később áldani fogod az eszedet, hogy megtetted.

Ugyanígy, készíts olyan ételeket, amelyeket jó lehet nagy mennyiségben készíteni ÉS fagyasztani: pörköltfélék, levesek, töltött paprika, bolognai mártás, vadas. Nem sokkal több idő nagy mennyiségben készíteni, viszont ha elő tudsz kapni egy saját készítésű készételt a frigóból, nyert ügyed van. Ezek mellé általában elég egy tésztát kifőzni, az pedig nem több 8-10 percnél.

Tepsis ételek

Ha mégsincs semmi előkészítve, és a fagyasztóban sem találsz megmentőre, ne csüggedj: egy tepsit olajozz ki vékonyan, tegyél bele zöldségeket (krumplit, répát hagymát, cukkinit, padlizsánt, paprikát – ami van – és kisebb kockákra vágott, gyorsan puhuló húst (pl, csirke vagy pulykamell, filézett comb), tegyél rá ízlésed szerinti fűszereket, forgasd kézzel össze, majd tedd be a sütőbe. Így egyszerre készíted a húst és a köretet, már csak egy kis joghurtos/tejfölös -fokhagymás, zöldfűszeres mártás kell hozzá, és kész is az ebéd.

Kuszkusz

A kuszkuszt kevesen használják, pedig valóban percek alatt kész tud lenni. Az elkészítési módja a következő: a kuszkuszra önts forró vizet (lehet alaplé is, illetve a kuszkuszhoz lehet előtte fűszereket keverni), fedd le, hagyd állni 10 percig, és készen is van. Ha például egytálételt szeretnél belőle készíteni, egy hőálló, mély tálba tegyél zöldségeket, húst, öntsd fel vízzel/alaplével, fűszerezd kedved szerint, tedd be a sütőbe és süsd/párold amíg majdnem kész nem lesz, ha kell a levét pótold. Az utolsó 10 percben keverj hozzá kuszkuszt, így a felesleges folyadék is eltűnik, és egy finom, tartalmas egytálételt kapsz, amivel túl sokat valljuk be, nem kellett dolgoznod. Kiválóan alkalmas maradék húsételek mellé.

A tojásfőző óra/időzíthető sütő

Bizony, vannak helyzetek, amikor ilyen banális segítségre szorulsz. Igencsak hasznos dolog pedig, főleg, amikor azt sem tudod hol áll a fejed, nemhogy még arra is figyelj, mikor ég oda valami. A kedves kis csörgés pedig biztosan eszedbe juttatja, hogy valami rotyog a tűzhelyen, amit el kell zárni, meg kell keverni, vagy a következő hozzávalót beledobni vagy csak úgy általában, vetned kell rá egy pillantást. Az elmúlt időszakban az időzíthető sütőmnek köszönhetően több sütemény és sült  hús menekült meg az elszenesedéstől.

Készíts tudatosan maradékokat

Négy csirkecombot eszik meg a család? Készítsd hatot. A másik kettőt tedd el holnapra, hidegen, saláta mellé is remek, de például a fenti kuszkusz mellé is elfér. Máris spóroltál egy napi főzést.

Tervezz, tervezz, tervezz

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, mennyit számít a tervezés. Heti fél óra, és összeírod, mit készítesz a héten. Még néhány perc míg csekkolod a kamra és a hűtő tartalmát és felírod, mit kell még venni. Így a főzést a napi programokhoz tudod illeszteni, és nehezebb napokra egyszerűen mekis kaja helyett maradékot tervezel. Olcsóbb és egészségesebb is, na meg finom.

Ha a fentieket rendszeresen be tudod építeni a mindennapjaidba, nyert ügyed van, mert rutinná válik a főzés, mert akármilyen húzós időszak is adódott az életedben, főzni akkor is érdemes.

Pin It on Pinterest