A konyhában különböző hivatalos mértékegységekkel kell dolgozni, mint kg, g, dkg, l, ml. Léteznek kevésbé hivatalos mértékegységek is, illetve külföldről átvett mértékegységek, amelyek azonban egy-egy használati eszköz nevét viselik, ezért van, aki nem is tudja, hogy ezek bizony kőkeményen számszerűsíthető grammokat és millilitereket takarnak, amelyek nagyon is befolyásolhatják az ételek elkészítésének sikerét. Ha tudni szeretnéd, melyek ezek, olvass tovább! (Kép innen)Akkor döbbentem rá, mennyire képzavar van ezen a területen, amikor már a sokadik ember kérdezte meg tőlem, hogy a bögrés süteményekhez milyen bögrét használjon. Akkor és ott esett le, hogy nagyon sokan nem tudják, hogy a bögrés receptek alapja a bögre, vagyis CUP, ami egy amerikai mértékegység. És vajon hányan siklanak el simán afelett, hogy 1 tk só, vagy 2 ek liszt? Merthogy a tk (teáskanál) és az ek (evőkanál) is mértékegységek, csak mivel mindenkinek van otthon teáskanala és evőkanala, valószínűleg kevesen gondolnak bele abba, hogy az akkor mennyi is lehet. Megijedni azért nem kell, néhány gramm eltérés még nem a katasztrófa maga, de az biztos, hogy a mai, túldizájnolt világunkban elég sokféle evőkanál méret létezhet.

A mértékegységekkel és a mögöttük rejtőző számokkal persze nem csak azért kell tisztában lenni, hogy tudjuk, melyik evőkanalat vegyük elő a fiókból, de nagyon jól jön például, ha nincs otthon konyhai mérleg (alapfelszerelésnek szerintem nem is létszükség), és sütit szeretnél készíteni. Ugyanígy, ha mérleged van, de nincs cup-od otthon, akkor is nyugodtan el tudsz készíteni egy-egy receptet. Sőt, ha se mérleg, se cup, akkor azért talán akad egy evőkanál valamelyik fiókban.

Összeállítottam egy táblázatot, aminek a segítségével könnyedén át tudod váltani a mértékegységeket, oda-vissza, így hiányos konyhai eszköztár esetén is pontosan tudsz egyes recepteket elkészíteni. (eltekintettem attól, hogy a kg-ot dekára és grammra váltsam, szerintem ez mindenkinek megy)

Addig is, néhány mértékegység, külön-külön:

  • cup: vagyis bögre. Cupból is többféle létezik, csak az USA-ban háromfélét használnak, de van japán cup is, és mindegyik teljesen más mértékegységet takar, 180 ml-250 ml-ig. A receptekben használatos “metric cup” kifejezés egy általános mértékegység, a bögrés süteményeknek (lefordított szakácskönyvekben), ezzel lehet tehát kalkulálni, és ennek megfelelőek a különböző konyhafelszerelési boltokban található cup-ok is. 1 cup=250 ml. Ha nincs ott hon ilyened, akkor bármilyen más eszközzel mérj ki 250 ml-t egy bögrébe, alkoholos folccel jelöld be a vízszint tetejét és máris kész a saját cup-od.
  • ek (evőkanál): rengeteg receptben van jelen, és a minden háztartásban használt evőkanalat jelenti, amivel a levest szoktuk kanalazni. Mértékegysége 15 ml. Ha van otthon fecskendőd (pl, gyerekgyógyszerekhez adnak) le tudod ellenőrizni, hogy a Te evőkanalaid ehhez képest mekkorák.
  • tk (teáskanál): itt már kezdünk belemenni a sűrűjébe, mert a magyar használatban a mokkáskanál, kiskanál, kávéskanál és teáskanál többnyire egymással felcserélődik, igazán pontosan kevesen tudják, melyik-melyik, és melyik jelenti ugyanazt. A teáskanál nagyobb mint a kávéskanál, ami általában a mokkáskanál megfelelője is. A kiskanalat pedig szinte mindenre használjuk, ami kicsi, és kanál. Létezik még a desszertes kanál, ami nagyobb a teáskanálnál, de ez receptekben szinte soha nem fordul elő, nem is foglalkozom vele. A teáskanál, mint mértékegység mindig 5 ml űrtartalomnak felel meg. Keresd meg otthon, melyik ez a kanalad!

Konyhafelszerelési boltokban, IKEÁban szinte mindig lehet kapni cup-ot, és mérőkanalakat is, néháyn száz forintba kerülnek, érdemes rá beruházni.

És végül, a táblázat, ami segít majd váltogatni a mértékegységeket. Segítségképpen, néhány alapvető alapanyagot le is mértem, így nem csak a cup-ról ml-re, de ml-ről g-ra is tudtok majd váltani! A táblázatot nem csak itt találjátok meg, hanem az oldalsávban lesz egy “Konyhai segédletek” fül,  oda is beteszem hamarosan, nem kell majd keresni ezt a bejegyzést. A listát folyamatosan fogom bővíteni magokkal, és egyéb gyakran használt alapanyagokkal!

Általános konyhai mértékegységek

1 ml 15 csepp 1 g
1 teáskanál (tk) 5 ml 5 g
½ tk 2,5 ml 2,5 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 15 g
½ ek 7,5 ml 7,5 g
1 cup (bögre) 250 ml 250 g
¼ bögre 60 ml 60 g
½ bögre 125 ml 125 g
¾ bögre 180 ml 180 g

Cukor (porcukor)

1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g (3 g)
½ tk 2,5 ml 2 g (1,5 g)
1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g (9 g)
½ ek 7,5 ml 6 g (4,5 g)
1 cup (bögre) 250 ml 230 g
¼ bögre 60 ml 57 g
½ bögre 125 ml 115 g
¾ bögre 180 ml 172 g

Liszt

1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g
½ tk 2,5 ml 2 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g
½ ek 7,5 ml 6 g
1 cup (bögre) 250 ml 160 g
¼ bögre 60 ml 40 g
½ bögre 125 ml 80 g
¾ bögre 180 ml 120 g


1 teáskanál (tk) 5 ml 6 g
½ tk 2,5 ml 3 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 18 g
½ ek 7,5 ml 9 g

Keményítő

1 teáskanál (tk) 5 ml 3 g
½ tk 2,5 ml 1,5 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 9 g
½ ek 7,5 ml 4,5 g

Sütőpor

1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g
½ tk 2,5 ml 2 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g
½ ek 7,5 ml 6 g

Pin It on Pinterest