Tengeri süllő

A tengeri süllő, más néven branzino vagy loup de mer, az egyik leghalabb HAL. Értem ezalatt azt, hogy amikor valaki azt mondja, hogy halízű (jó értelemben), akkor azonnal ennek a halnak az íze jut róla eszembe. Az egyszerű, de tömör halízével ez fejezi ki leginkább a tenger adta életérzést.

A tengeri süllőt egyben és filézve is vásárolhatunk. Pikkelyes (tehát kapirgálni kell) és viszonylag nagy szálkái vannak, ezért megsütve/párolva gyakorlatilag egyben megszabadulhatunk az egész gerinctől.

Sajnos nem csak én gondolom úgy, hogy nagyon ízletes a húsa, hanem még sokan mások is, ezért elég keresett és drága is egyben. Legutóbb amikor vettem, 2500-3000 Ft körül mozgott az árfolyama, ami a belső berendezéssel együtt értendő.

Amiért még nagyon szeretem, mert feszes, de mégis puha a húsa, nagyon jól egyben marad sütéskor, grillezéskor, ezért könnyű vele dolgozni, és sok mindenre használható.

Rengetegféleképpen elkészíthető, bírja a mediterrán, ázsiai ízvilágot is. Néhány példa:

  • párolva (hidegen, petrezselymes-citromos majonézzel)
  • Sülve: tepsiben egészben (lásd receptet), serpenyőben kifilézve
  • grillezve (fokhagymás – rozmaringos olívaolajban pácolva)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>