Szeretek új recepteket kipróbálni, de még jobban szeretem, ha hagyományos recepteket variálok meg úgy, hogy valami egészen rendkívüli legyen a végeredmény. Ezúttal ráadásul nem is a receptet variáltam meg, csak csavartam egyet a kalácson. Szó szerint. Máris mutatom, hogyan!

 

Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortaformában sütöttem, 26-oshoz is jó még, így kicsit magasabb lesz)

A tésztához: 

500 g finomliszt

1 tasak szárított élesztő (7g)

1 tojás

kb. 1,5 dl tej

1 nagy ek cukor

csipet só

50 g olvasztott vaj

A csokitöltelékhez

2 tábla csokoládé (lehet vegyes ét és tej, vagy bármilyen maradék csoki)

1 ek vaj

A hozzávalókat olvaszd össze gőz felett. Nem kell hogy túl forró legyen! Ha minden elolvadt tedd félre és hagyd kicsit hűlni, nem baj ha besűrűsödik.

vagy egy kis üveg Nutella

Tipp: Dió vagy máktöltelékkel, lekvárral is készítheted!

 

 

A vaj kivételével összegyúrom a hozzávalókat, majd ha nagyjából összeállt, beledagasztom az olvasztott vajat is. 5-8 percig gyúrom (szerencsés esetben a gép végzi el). Ha a tészta egyenletes felületű, ruganyos, lefedem (én erre a célra zuhanysapkát használok, nevetni ér, de működik), és meleg helyre teszem, míg kétszeresére nem kel.

Ha megkelt a tészta, 4 darabra vágom. Kivajazom a tortaformát, és begyújtom a sütőt 180 fokra. Kinyújtom az első darab tésztát a tortaforma méretére. Óvatosan beleteszem a tésztát,  megkenem a töltelék egyharmadával. Kinyújtom a másodikat, beleteszem a formába, megkenem a töltelékkel, és így tovább, míg a negyedik tésztalappal be nem fedem.

Ekkor kinyitom a tortaforma csatját és leveszem a keretet. Egy pohárral megjelölöm a tészta közepét. Nem kell belenyomni, elég ha pár percig látszik egy halvány kör. A kör szélétől elkezdem felvágni a tésztát. először négybe, majd nyolcba, végül a nyolcadokat is ketté, összesen tizenhat cikkem lesz, amit középen összetart a kör alakú tészta.

Fontos, hogy nagyon éles késsel vágj, különben csak maszatolod-csaszatolod a tésztát és a csokikrémet, ami elronthatja a végeredményt. Gyorsan kell dolgozni, mert a tészta közben is kel, és könnyen visszaragadhat.

Érdemes egyébként egy tál vizet és konyharuhát mellékészíteni, mert gyakori kézmosás, törlés kell majd, hogy ne csokizd össze a fél lakást.

Kettesével megfogom a cikkek végét, és óvatosan egymástól kifelé kettőt csavarintok rajtuk.  Avégeket kicsit beljebb tuszkolom, hogy visszaférjen a tortaformába.

csokis kalács2

Ha mind a nyolc párral végeztem, óvatosan felülről belecsúsztatom a keretbe a tésztát. További fél órát kelesztem, majd felvert tojással lekenem a nem csokis részeket. Ezután sütőbe teszem, és 25-30 perci sütöm (tűpróbázni érdemes). A hőmérsékletet lejjebb lehet venni 160 fokra, ha úgy látod, hogy nagyon pirul.

Ha kihűlt, prezentálom a művet, amely sajnos várhatóan sokkal hamarabb fogy el, mint ameddig készült.

 

 

 

 

 

Próbáld ki Te is, tényleg nem nagy őrdöngősség, főleg a végeredményhez képest!

Pin It on Pinterest