Szinte minden Márton-nap környékén eszek valamilyen libával összeköthető ételt, no nem azért, mert annyira babonás lennék, hanem ert egyszerűen finom, és a naptár elegánsan emlékeztet, hogy ideje libát enni, az év többi részén tényleg eszembe sem jut.

Idén a szüleimnél ettünk sült libacombot, az iskolai Márton-napi megemlékezésen pedig libazsíros kenyeret, ez így pont elég is volt, de vendégeket vártunk vasárnapra, közös program után, így valamit ki kellett találnom. A vendégek három csemetéjük mellett az én hármam már kicsit sok egy igazi leülős ebédhez (ehhez még kicsik a gyerekek) így olyat kellett kitalálni, amit gyorsan meg tudunk enni, nincs vele nagy gond.

img_2698

Ezért kitaláltam, hogy libaburger lesz, amihez jól megy a lilahagymalekvár. A libasülthöz hagyományosan párolt lilakáposzta jár, de az nem az igazi hamburger mellé, úgyhogy lila coleslaw-val oldottam meg, ami egy amerikai káposztasaláta répával, hagymával összeaprítva, sóval, nagyon pici ecettel és tejföllel összekutyulva. A KFC gyorséttermeiben ilyet adnak a rántott csirke mellé, csak fehérkáposztából.

A libacombokat megsütöttem, pont úgy, ahogy itt leírtam.

 

 

Már csak a hamburger buci maradt hátra, ennek a receptjét írom most ide:

Hamburger buci (8 darabhoz)

  • 450 g liszt
  • 40 g cukor
  • 7 g (1 zacskó) szárított élesztő
  • 120 ml langyos víz
  • 120 ml langyos tej
  • 1 tojás
  • 55 g puha, de nem olvasztott vaj
  • 1 kk só

A tetejére a kenéshez:

  • 1 tojás
  • 1 ek víz
  • fél kk cukor
  • szezámmag

A lisztet keverd össze az élesztővel, cukorral és a sóval, majd add hozzá a vizet, tejet, tojást, végül a vajat. Legalább 8 percig dagaszd (kézzel vagy géppel), hidd el, megéri! Takard le folpackal (én zuhanysapkát használok erre a célra), és hagyd kelni, míg kétszeresére nem nő (ez másfél-két óra is lehet!). Ha megkelt, borítsd óvatosan lisztezett deszkára és kicsit lapogasd el a tenyereddel. Vágd 8 részre, és mindegyik részből gyúrj gombócot úgy, hogy a tészta szélétbehatjod a tészta alá, majd fordítasz rajta vízszintesen, és gyakorlatilag körbe-körbe alágyűröd a tésztát, így tökéletes buciformát kapsz. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és erre tedd a bucikat. Fedd le konyharuhával, és 30-40 percet hagyd pihenni. Ezalatt másodszor is megkel. Gyűjtsd be a sütőt. 170 fokra. Ha megkeltek a bucik, keverd össze a tojást, vizet, cukrot, és ecsettel kendd meg ezzel a bucik tetejét (ettől lesz szép barna fényes, ha nem kened meg, világos matt marad), majd szórj rájuk szezámmagot (vagy mákot, vagy sajtot, vagy semmit). 30 perc alatt gyönyörűen megsülnek, a színűk elárulja, ha kész vannak. Azonnal fogyasztható, hosszan ne tárold, mert kiszárad, ha későbbi időpontra sütöd, kihűlés után fagyaszd le (én egyből két adagot csináltam, és fagyasztottam).

Tökéletes hamburgerhez, vagy simán puffancsnak szendvicskészítéshez. Nagyon puha, de formatartó, tökéletes recept.

Pin It on Pinterest