A gyros (döner, dürüm, kebab) az egyik legegészségesebb gyorsétel, hiszen mindent tartalmaz, amit egy rendes étkezésnek tartalmaznia kell: hús, sok zöldség, és egy kevés szénhidrát. Emiatt (és persze azért, mert finom) elég népszerű, de az utcán vásárolva bizony résen kell lennünk, mert a gyros az egyik legveszélyesebb utcai étel is egyben. Hogy miért, és otthon hogy készíts gyrost, házilag gyártott pitával, itt megtudhatod!

  • a gyros egy nagy adag nyers hús, amelynek mindig a széle sül meg frissen, ezt vágják le. Jobb helyeken (és erre kell odafigyelni) egy tálcát tartanak a vágott hús alá, és frissen nyesegetik le. Kevésbé jobb helyeken csak úgy lenyesik, mikor megsült, viszont a még nyers hús leve is ugyanide csöpög, így csirkés gyros esetében az innen összekotort és elfogyasztott hús jó eséllyel pályázik a szalmonellás szendvics elnevezésre. Ha ilyet tapasztalsz, még a mikrózás (jaj) sem igazán segít, csak az, ha nem eszel ilyen helyen.
  • A joghurtos szósz frissen jó, viszont sokszor nagyon közel van a húshoz, vagy csak a bódé ablakában van, és rásüt a nap. Ha nem pörög az áru, könnyen megromolhat ez is, kisebb, de nem kevésbé kellemetlen gondokat okozva a szalmonellánál.
  • A gyrosos bódék általában nincsenek felszerelve kézmosóval, ezért a buszon, vagy pénzzel szennyezett kezünkkel fogjuk meg a szendvicset, amiből a végén szinte mindig csorog a lé, rá a kezünkre. Szóval ha utcán eszel, olyan helyen tedd, ahol lehetőség van előtte a kézmosásra (ez más gyorséttermekre is vonatkozik, nézz körül egy mekiben, rendelés előtt hányan mennek el kezet mosni…)

Szerencsére, van alternatíva, hiszen mi sem egyszerűbb, mint otthon gyrost készíteni!

Kezdjük a pitával, a többi már úgyis gyerekjáték.

A pita hozzávalói (8, nagy darabhoz):

  • 500 g liszt
  • 30 g élesztő (friss)
  • 3 dl langyos víz
  • 2 tk só
  • 2 ek olívaolaj
  • egy csipet cukor

A hozzávalókat alaposan összedagasztom, és hagyom duplájára kelni (kb. 1 óra). Utána 8 kis gömböcöt formázok belőle, és megint hagyom őket pihenni.

Egy bő fél óra múlva lapos, kerek formára nyújtom őket. Kb. 3-4 mm vastagnak kell lenniük.

A sütőt 220 fokra felmelegítem, és a tésztalepényeket még egy fél órát hagyom pihenni, ezalatt a sütő is megfelelően melegszik be. A sütő rácsára fektetem őket (mérettől függően 2-4 db fér el egyszerre) és 6-7 perc alatt készre sütöm. Ezalatt teljesen felfújódnak, és a sütőből kivéve sem esek össze teljesen, csak ha már kihűltek.

Amíg a tésztával babrálok, bőven van idő a többi hozzávaló elkészítésére is:

  • lilahagymát
  • uborkát
  • paradicsomot
  • salátát csíkokra vágok
  • + még amit szeretnél beletenni (sült padlizsán például nagyon finom bele, vagy a padlizsánkrém is)

A hús: Itthon mindig csirkemellből készítem, de a gyros nagyon alkalmas maradék sült húsok felhasználására is. Ha frissen készítem a húst, akkor a csirkemellet (vagy bárányt, borjút) összekeverem a saját gyros fűszerkeverékemmel (szárított bazsalikom, oregánó, paprika, só, bors, fokhagyma) és olívaolajjal, majd hagyom pihenni egy kicsit. Egy serpenyőt alaposan felhevítek, míg füstölni nem kezd, és a pácolt húst beleöntöm. Pirítás után ha kell, még sózom egy kicsit.

Az öntetek: Általában erős pistát keverek ki egy kis vízzel, ez a csípős szósz, de ha van otthon, friss erős paprikát is lehet darálni. A joghurtos szószhoz fél liter joghurtot elkeverek 1 evőkanál olívaolajjal, egy kevés sóval, borssal és 1-2 gerezd fokhagymával.

Ha kész a pita, meg a hús is, már kezdődhet is az evészet, levágjuk a piták szélét, és mindenki tölt bele magának, amit éppen szeretne. Nagyon finom, egészséges is, igazi bulikaja.


Ha mindent jól csináltál, a végeredményt így fogják elpusztítani:


Pin It on Pinterest