A hagymalekvár elég népszerű dolog manapság, mégis kevesen készítik, mert a neve kellően egzotikus ahhoz, hogy sokakat elriasszon. Pedig nagyon egyszerű elkészíteni. Mindig azt mondogatom, hogy ha jó alapanyagból dolgozunk, és nem bonyolítjuk túl egy étel elkészítését, akkor a végeredményt nehéz lesz elrontani, hiszen az alapanyag eredeti íze fog hatványozottan érződni. Pont ilyen a hagymalekvár is. Gondoltad volna, hogy a hagymában fellelhető az édes íz? Ugyan használok egy egészen kevés cukrot a lekvár elkészítéséhez, de ki lehet próbálni enélkül is. Ez a kevés cukor inkább a lekvár állagát határozza meg, kicsit csúszós, ragacsos lesz tőle. 

Hozzávalók (ebből kb. 2 dl-nek megfelelő mennyiség lesz):

  • 1 kg lilahagyma szeletekre, vagy cikkekre vágva (attól függ, mennyire szereted darabosan)
  • 1 ek cukor
  • 1 kk balzsamecet (több is lehet, max. 1 ek, ez kicsit kiegyensúlyozza az édességét)
  • 2 ek olívaolaj (vajjal is próbáltam, de nem az igazi, kicsit tömény lesz tőle)
  • nagy csipet só
  • kakukkfű

 

hagymalekvár recept

A képen jól látszik, hogy csillog az olajtól, cukortól a hagyma, de még nem esett össze – ekkor jöhet a balzsamecet


A hagymát vékony szeletekre vagy kisebb cikkekre vágom, és beszórom sóval, állni hagyom 5 percig. Az olajat a cukorral elkezdem melegíteni, és amikor a cukor halványan barnulni kezd, beledobom a hagymát, majd a kakukkfüvet. Lassú tűzön kevergetem, majd néhány perc után, amikor a hagymát bevonta a karamelles olaj, de még nem fonnyadt össze, ráöntöm a balzsamecetet. Továbbra is lassú tűzön, kevergetve főzöm tovább. Ez egy lassú folyamat, a lényege, hogy a hagymából kifőjön a leve, ami szinte azonnal karamellizálódik, ez adja majd az édeskés ízét. Ha túl magas hőmérsékleten készíted, könnyen lepirul, és ez nem tesz jót az ízének. Nagyjából 20 perc után azt fogod látni, hogy már nincs több leve, és minden kevergetésed ellenére pirulni akar,  akkor készen van. Ha nagyobb darabokra vágtad, akkor lehetnek benne harapósabb darabok, így is nagyon finom lesz. Hűtőben 1-2 hétig lefedve eláll, de teheted kifőzött üvegekbe, és dunsztba, így később is használhatod.

Felhasználhatod:

  • sült liba, kacsa, vadhús mellé
  • libamáj, pástétom mellé
  • levelestésztára adagolva, kis üdvözlő falatokként

 

 

Pin It on Pinterest