Libát tényleg kb. évente egyszer sütök, egész egyszerűen azért, mert a kacsa számomra elérhetőbb. Viszont Márton napkor nem kell sokat agyalnom, mert a libát pont úgy kell sütni, mint a kacsát.

Általában combot veszek, és néhány mellet, egészben még nem sütöttem, a gyerekek mellett sokkal egyszerűbb bedobni pár combot a sütőbe, mint az egész állattal küzdeni, különösen sütés után, és persze úgyis mindenki combot akar enni 🙂

A libacombot csupán besózom, és bőrrel felfelé beteszem egy mély tepsibe, vagy hőálló tálba. A hízott libacombnak annyi a zsírja, hogy semmi más zsiradék nem szükséges hozzá, és az íze is akkor a legteljesebb, ha csak sót használsz. Az előkészületek tehát túl nagy erőlködést nem igényelnek, mehet a sütőbe, 160 fokon (tehát alacsony hőmérsékleten) kb. 2 órát érdemes sütni, ez mennyiségtől független, ha egyet sütsz, akkor is, ha egy egész tepsivel, akkor is, mert a combok mérete számít, ha közel azonos méretűek, akkor nincs gond. A mély tepsi azért kell, mert sok lesz a zsír, és kisebb eséllyel öntöd magadra, amikor kiveszed a sütőből (ha olyan a sütőrácsod, amit ki tudsz húzni sínnel, érdemes használni, és külön kivenni egy tálba a combokat sütés után, és a zsírt a tepsivel csak akkor, ha már kicsit kihűlt).

A libamellet sütheted a combokkal együtt a tepsiben (hamarabb megsülnek, picit szárazabb lesz így), de külön tepsiben, és

serpenyőben is. A lényeg, hogy a bőrét beirdald, itt is elég a só (inkább készíts egy jó mártást, mint a húst fűszerezd túl).

Ha tepsiben sütöd, akkor bőrével felfelé, 160 fokon 1-1,5 óra alatt készen van – attól függ rózsaszínre, vagy jól átsütve szeretnéd. Serpenyőben sütve mindig a bőrös felén kezdd, plusz zsiradék nem szükséges. Rózsaszínhez mindkét oldalán 15 percet süsd (forgasd néha, de a bőrén kezdd), jól átsütött állaghoz pedig 20-20 percet. Láthatod, hogy 1-2 libamellnél még jópofa a serpenyő, de nagyobb mennyiségnél inkább a tepsis módszert válaszd.

images

A libamáj megkerülhetetlen Márton napon, és jól is van ez így 🙂 A libamájat erezd ki (középen kicsit szétnyitod, és már látod, mit kell kivenni – csak megfogod az eret, és kihúzod). Ne félj, ha nagyon szétnyomkodtad, ügyesen vissza tudod formázni, olyan mint egy törékeny gyurma. Ha egyben szeretnéd megsütni, akkor tedd egy hőálló tálba, sózd, borsozd, adj hozzá egy kevés kakukkfüvet, és, ha tökéletes ízű libamájat szeretnél, egy kevés tokaji aszút, vagy hasonló, édes desszertbort. Ezután 180 fokon (előmelegített sütőben) süsd 20-30 percig. Ha azt látod, hogy kezd összeesni, vedd ki, de nem kell megvárni ezt a pillanatot. Ezután tegyél rá alufóliát, hagyd hogy kihűljön, majd tedd be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Ha melegen, szeletelve szeretnéd enni, akkor vágd fel 1-1,5 centis szeletekre, és száraz serpenyőben pirítsd mindkét oldalát 2-2 percig. Ne sózd meg, csak a végén, különben a nedvességtartalmát elveszíti, és a serpenyőt is lehűti ezzel. Tegyél mellé néhány almakarikát, és pirítsd együtt a májból kifolyó zsiradékon. Egy kevés aszú most sem árt, néhány evőkanál elég (konyak is lehet), ahogy elpárolgott az alkohol, kész is az ételed. Salátán, vagy pirított kenyérrel az almával rétegezve tálald.

A libához a krumpli, párolt lilakáposzta illik hagyományosan, de érdemes a lilahagymalekvárt is kipróbálni mellé.

 

Háziasszonyből Konyhatündér?

4 hetes, ingyenes minitanfolyam, ami segít, hogy háziasszonyból konyhatündérré válhass!

Pin It on Pinterest