Adventi időszakban a mézeskalács nagy sláger. Mindenkinek vagy “jól bevált” vagy “tökéletes” mézeskalács receptje, most leírom, én mit használok már nagyon régóta, és mire érdemes figyelni.

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 250 g méz
  • 100 g porcukor (kristálycukrot is használhatsz, de attól nem lesz olyan sima a tészta)
  • 100 g vaj
  • 3 tojás
  • 8 g sütőpor
  • 500 g liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér)

 

A vajat a mézzel együtt megolvasztom. A lisztet, sütőport, cukrot, kakaót és a fűszereket összekeverem, hozzáadom a mézes vajat, majd a tojásokat, és puha tésztát gyúrok. MIvel a vaj olvadt állapotban kerül a tésztába, ekkor még nagyon puha, szinte krémszerű a tészta, de a hűtőben ez hamar megoldódik. Sokan elkövetik a hibát, hogy ennél a fázisnál még több lisztet tsznek bele, de nem kell! Ezért 15 – 20 percre hűtőbe teszem, majd lisztezett deszkán kinyújtom, és szaggatom. 180 fokos, előmelegített sütőben sütöm, sütőpapírral bélelt tepsiben. Amikor megsült, még puhának tűnhet, de ahogy hűl keményedik. Azonnal fogyasztható, sosem lesz kőkemény!

Tippek:

  • kakaót azért adok hozzá, hogy barnább színe legyen
  • sütheted sütőpor nélkül is, akkor kekszesebb lesz, és jobban tartja a formáját, nem puffad úgy fel, tehát ha valami nagyon speciális, éles formát szeretnél, ne tegyél bele sütőport.
  • lekenheted tojással is sütés előtt akkor szép fényes lesz, ennek hiányában matt.
  • Hűtés után jól záródó dobozban tárold, akár egy évig is eláll (én egyszer találtam egy doboz jól elrejtett mézest következő novemberben, nagyon finom volt 🙂 )

Sütés előtt dekorálhatod dióval, mandulával, sütés után pedig cukormázzal.

A cukormázhoz 2 tojás fehérjét verj kemény habbá, majd szitálj bele 250 g porcukrot. És alaposan keverd össze, ez jó pár perc keverést jelent! Néhány csepp citromlét adj hozzá, ettől fényesebb lesz. Színezheted is. Töltsd zacskóba, és a zacskó sarkát lecsippentve már dekorálhatsz is!

Pin It on Pinterest