A szilvásgombóchoz először is főtt krumplis tésztát kell készítened.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli, héjában megfőzve és meghámozva
  • 300 g liszt
  • 30 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

A krumplit törd össze, ha esetleg nagyobb csomók maradnak, azt vedd ki. Add hozzá a tojást, puha vajat, és dolgozd bele a lisztet. A tészta puha lesz, de összeáll. Azonnal használható, vagy liszttel megszórt folpackban a hűtőben is elvan pár órát, max. egy éjszakát.

További hozzávalók:

  • szilva (kb 20 db gombóc lesz a tésztából, ennyi szilva kell) kimagozva
  • 3 ek kristály-vagy porcukor
  • 1 ek fahéj, a cukorhoz keverve
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 1 ek porcukor

A morzsát száraz serpenyőben pirítsd aranybarnára, majd ha kicsit hűlt, keverd hozzá a porcukrot.

A tésztát nyújsd ki lisztezett felületen kb. 1 centi vastagra, és vágd 8x8 centis négyzetekre. (Ha nincs deszkád, akkor gyúrj 8 cm átmérőjű hurkát a tésztából, és vágd 1 centi szeletekre).

A szilvák közepére (vagy egyik felébe) tegyél kevés fahéjas cukrot, majd tedd rá a másik felét. Tedd a tésztalapra, hajtogasd be a széleit, és formázd gombóccá.

Forralj egy lábosban vizet, enyhén sózd meg (nagy csipet só elég). Ha forr, óvatosan tedd bele a gombócokat, és ha feljöttek a víz felszínére kihalászhatod őket. Még melegen forgasd a morzsába.

 

Pin It on Pinterest