#Uzsisdoboz év

Ganter Klári, gasztro szakértő

2017. április 28.

Ebben a évben már két iskolás kislány édesanyja vagyok. Ez újabb konyhai kihívások elé állít, mert naná, hogy nem egyforma az ízlésük, és a mi sulinkban csak ebédet kapnak. Így ebben az évben szintet léptem a dobozolással, és mindezt az Instagram fiókomban dokumentáltam #mamicsomagoluzsit és #uzsisdoboz hashtagek alatt. Most pedig beszámolok a tapasztalataimról.

Először is: továbbra sem érzem magam szuperanyunak, mégmielőtt. Viszont továbbra is fontos számomra, hogy a némi kontroll legyek a gyerekeim táplálkozása felett, és ha mindennap a kezükbe nyomnék pár száz forintot a büfének átadva ezt a lehetőséget, akkor ki tudja mit ennének – de biztos nem olyan változatosan, és rostokkal, fehérjékkel, megfelelő szénhidrátokkal és zsírokkal megpakolt uzsikat, mint amit gasztromán anyjuk csomagol a félig megivott kávéja mellett.

Összesen eddig (még nincs vége az évnek) 80 fotót készítettem. Ez persze nem fedi le a teljes évet, ha jól tudom 130valamennyi iskolanap van. Igen, úgy 5-ször ettek a büfében, és nem is mindennap fotóztam. Vagy fotóztam, de nem töltöttem fel. A lényeg, hogy elég szép mennyiségű fotó gyűlt össze, és nincs köztük tartalmilag két egyforma, amire nagyon büszke vagyok! Állandóan variálom a kenyérfélét, a joghurtot, zabkását, gyümölcsöket, a szendvicsek tartalmát. Igyekszem mindig a “tiszta étkezés” (clean eating) elvei szerint eljárni, de nem azért, mert lenyűgözőnek találom ezt az új trendet, hanem mert mindig is ezt csináltam – a lehető legtermészetesebb alapanyagokból készítek ételeket – csak ezt most valaki el is nevezte.

Külön öröm számomra, hogy sokan jelezték vissza, hogy inspirálónak tartják, amit csinálok, és sok-sok ötletet merítenek a dobozkáimból.

“Nagyon tetszenek az uzsidobozok, inspiráló!

🙂
a sokadik héten már nehèz kitalálni mit csomagoljak.”

Tapasztalataim szerint nagyon nehéz egy idő után a szendvics-péksüti körből kimászni. Nekem is voltak olyan reggelek, amikor majdnem elcsábultam, hogy adok pénzt nekik, vegyenek valamit. Vagy, amikor látszólag semmi nem volt otthon, amiből két gyereknek csomagoljak, ilyenkor gyorsan megittam a kávémat, és szerintem ilyenkor sikerült a legkreatívabbnak lennem. Mint minden főzéssel kapcsolatos dolognál itt is a tervezés a kulcsszó: ha előre betárazol vészhelyzetre bizonyos élelmiszerekkel, garantáltan tudsz majd uzsit csomagolni. Ha minden jól megy, szeptemberig elkészítek egy e-bookot, amiben minden trükköt, fortélyt leírok: milyen alapanyagokat válassz, hogyan variáld őket, mit tudsz előre elkészíteni, és így tovább. Addig is kövess az Instán, Facebookon, hogy ne maradj le a napi #uzsisdobozról!

Előkészületben: 10 tuti tipp, hogyan rakd össze az egészséges uzsonnát

avagy hogyan készíts mindennap egészséges, változatos uzsonnát iskolás gyerekednek

Az email címed megadásával biztosan nem maradsz le róla!

A megadott email címre kizárólag a könyvmegjelenési infót fogom küldeni, hírlevelet, stb nem. 

Pin It on Pinterest